Ce este kinetoterapia?
Kinetoterapia consta in utilizarea exercitiului fizic pentru tratarea si prevenirea afectiunilor osteo-musculo-articulare, dar si unele afectiuni respiratorii si cardio-vasculare.
Kinetoterapia presupune gimnastica medicala prin folosirea exercitiului fizic executat activ de catre pacient. Imbunatateste calitatea vietii, reda mobilitatea articulara si tot prin kinetoterapie dezvoltam masa musculara pentru a sustine sistemul osos; ajuta atat fizic cat si psihic.
Kinetoterapia face parte din medicina fizica si studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care ii asigura omului activitatile motrice normale. Are la baza miscarea efectuata prin programe de recuperare medicala bine structurate, ce au ca scop refacerea unor functii diminuate.
Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt urmatoarele:
* Cresterea coordonarii, controlului si echilibrului
* Corectarea posturii si aliniamentului corporal
* Cresterea mobilitatii articulare
* Cresterea fortei musculare
* Cresterea rezistentei musculare
* Corectarea deficitului respirator
* Antrenamentul la efort
* Reeducarea sensibilitatii
* Relaxarea
Mobilizarea precoce si reabilitarea post operatorie
Recuperarea postoperatorie isi propune ca obiectiv primordial reducerea deficitului functional, pentru a permite pacientului recastigarea maximei independente. Recuperarea este necesara pentru a preveni instalarea sau permanentizarea deficitului functional, precum si pentru a minimaliza consecintele acestuia asupra independentei functionale si calitatii vietii.
Dupa orice operatie este nevoie de recuperare medicala, fie ca aceasta este pe un timp scurt ca si durata, pana la vindecarea completa, fie se poate prelungi, iar uneori fiind necesar sa se aplice pe toata durata vietii, sau pe toata durata deficitului motor. Un mijloc terapeutic de baza al recuperarii post-operatorii il reprezinta terapia prin miscare- kinetoterapia. Kinetoterapia se adreseaza atat leziunilor minore cat si celor majore care pot fi soldate cu infirmitati definitive si necesita un timp indelungat de recuperare. Recuperarea nu va interesa doar segmentul operat ci se va adresa intregului aparat locomotor.
Aproape dupa orice operatie este nevoie de repaus articular, fie ca este vorba de o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. In aceasta etapa interesul pentru mobilizarea precoce este foarte mare. Spre exemplu, dupa o operatie a soldului, in perioada de imobilizare la pat, mobilizarea precoce previne aparitia escarelor de decubit, a redorii articulare si a hipotoniei si hipotrofiei musculare. Se efectueaza contractii musculare izometrice, contractii izodinamice, contractii izometrice si izodinamice rezistive in grupele musculare distale ale segmentului operat.
Pe perioada recuperarii functionale, tonifierea musculara se continua prin exercitii izometrice, izodinamice rezistive, analitic si global, pana cand forta de contractie a muschilor ajunge la valori normale. Concomitent, se lucreaza pentru cresterea amplitudinii miscarilor articulare, deoarece imobilizarea prelungita, in unele situatii, face inevitabila instalarea redorii sau chiar a unor pozitii vicioase.