Servicii medicale in

Bucuresti si Ilfov

Telefon

0766 756 276

Gripa: Ce este și cum ne afectează?

Gripa, cunoscută și sub denumirea de influenza, este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale. Aceste virusuri pot afecta nasul, gâtul și plămânii și pot determina simptome variind de la ușoare până la severe, inclusiv complicații potențial grave. Gripa poate fi diferită de răceală comună și poate provoca simptome mai severe și complicații mai grave.

Cauzele gripelor

Gripa este cauzată de diferite tulpini de virus gripal, inclusiv virusurile A, B și C. Aceste virusuri se răspândesc de obicei prin picături microscopice de salivă sau mucus eliberate în aer atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Oamenii pot fi infectați cu gripa atunci când inhală aceste picături sau ating suprafețe contaminate și apoi își ating fața, introducând virusul în corp prin nas, gură sau ochi.

Simptomele gripale

Simptomele gripale pot include:

– Febra sau frisoane

– Tuse

– Durere în gât

– Nas înfundat sau curgător

– Dureri musculare sau articulare

– Oboseală sau slăbiciune

– Dureri de cap

– Scăderea poftei de mâncare

– Simptome gastrointestinale, cum ar fi greață, vărsături și diaree (mai des întâlnite la copii)

Diagnosticul și tratamentul gripelor

Diagnosticul gripelor este adesea bazat pe simptomele pacientului, dar pot fi efectuate și teste de laborator pentru confirmare. Tratamentul gripelor poate include odihnă, hidratare adecvată și administrarea de medicamente antivirale pentru a reduce durata și severitatea bolii, mai ales dacă sunt administrate în primele 48 de ore de la debutul simptomelor.

Prevenirea gripei

Prevenirea gripelor este importantă și poate fi realizată prin:

– Vaccinarea antigripală anuală: Vaccinul antigripal poate ajuta la protejarea împotriva unor tulpini specifice de virus gripal și poate reduce riscul de îmbolnăvire și complicații severe.

– Igienă adecvată a mâinilor: Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun poate ajuta la reducerea răspândirii virusurilor gripale.

– Evitarea contactului cu persoanele bolnave: Limitarea expunerii la persoanele care prezintă simptome de gripă poate ajuta la prevenirea infectării.

Concluzie

Gripa este o afecțiune respiratorie comună, dar potențial gravă, cauzată de virusurile gripale. În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează complet de gripă fără complicații, anumite grupuri, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu sistem imunitar slăbit, pot prezenta riscuri mai mari de complicații severe. Prin urmare, vaccinarea antigripală și alte măsuri de prevenire sunt importante pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru.

Acest articol oferă o vedere de ansamblu asupra gripelor, simptomelor, tratamentului și prevenirii lor. Este important să se consulte întotdeauna un medic pentru informații și tratament adecvat în cazul unei afecțiuni gripale suspectate!

Gripa: Ce este și cum ne afectează?

Articole utile