Servicii medicale in

Bucuresti si Ilfov

Telefon

0766 756 276

Ce este gonartroza?

Ce este gonartroza?

Gonartroza, cunoscută și sub numele de osteoartrită a genunchiului, este cea mai comună formă de osteoartrită și afectează articulația genunchiului. Această afecțiune este cauzată de uzura cartilajului articular în timp, ceea ce duce la inflamație, durere și limitarea mișcării. Printre factorii de risc se numără înaintarea în vârstă, suprasolicitarea articulației genunchiului, predispoziția genetică, obezitatea și leziunile anterioare ale genunchiului.

Simptomele gonartrozei pot varia de la durere ușoară până la durere severă și incapacitate funcțională. Printre simptomele comune se numără durerea în și în jurul genunchiului, rigiditatea articulației, umflarea și sensibilitatea, crepitarea sau scârțâirea în timpul mișcării, precum și dificultatea în efectuarea activităților zilnice precum mersul pe jos, urcatul scărilor sau îndoirea genunchiului.

Diagnosticul gonartrozei se face de obicei pe baza istoricului medical al pacientului, examenului fizic și a imaginilor medicale, cum ar fi radiografiile sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Tratamentul gonartrozei vizează gestionarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii. Acesta poate include:

1. Medicamente pentru durere și inflamație, cum ar fi analgezicele, antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) sau injecțiile cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii.

2. Terapie fizică pentru întărirea mușchilor din jurul genunchiului, creșterea flexibilității și ameliorarea durerii.

3. Pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase pentru a reduce presiunea suplimentară asupra genunchiului.

4. Utilizarea de dispozitive de asistare, cum ar fi bastoanele sau genunchierele, pentru a reduce presiunea asupra genunchiului afectat.

5. În unele cazuri, chirurgia poate fi o opțiune, inclusiv artroscopia pentru curățarea articulației genunchiului sau înlocuirea articulației genunchiului (artroplastia).

Este important ca pacienții cu gonartroză să își monitorizeze simptomele și să își urmeze planul de tratament recomandat de medicul lor pentru a gestiona eficient afecțiunea și a îmbunătăți calitatea vieții. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile regulate și evitarea suprasolicitării genunchiului, poate contribui la gestionarea simptomelor gonartrozei.

Articole utile